Meer keuzemogelijkheden voor het pensioen
16 februari 2016, initiatiefwetsvoorstel - In een initiatiefwetsvoorstel introduceert VVD-Kamerlid Lodders de mogelijkheid van een pensioen in pensioeneenheden in plaats van geld. De waarde van die pensioeneenheden is jaarlijks afhankelijk van de beleggingsresultaten van pensioenfondsen.
Bij pensioenen op basis van een kapitaal- of een premieregeling wordt het opgebouwde kapitaal uiterlijk op de pensioeningangsdatum omgezet in een levenslange uitkering, afhankelijk van de rente van dat moment. De pensioenuitkering kan vervolgens niet meer worden aangepast. De indienster wil het mogelijk maken om het pensioen uit te drukken in pensioeneenheden in plaats van geld. Het pensioenfonds kan dan doorgaan met beleggen en berekent elk jaar de waarde van de pensioeneenheden op grond van de beleggingsopbrengsten. Gepensioneerden kunnen zo profiteren van hogere beleggingsopbrengsten en gewijzigde rentes, maar lopen ook een, volgens indienster verantwoord risico op daling van hun pensioenuitkering.
De hoogte van de pensioenuitkering zal fluctueren
De Vries (VVD) is enthousiast over het voorstel, dat een extra keuzemogelijkheid biedt voor ongeveer een miljoen mensen, terwijl ook de keuze voor een vast pensioen mogelijk blijft. Maar Ulenbelt (SP) spreekt van een "pokerpensioen", omdat de hoogte van de uitkering jaarlijks omhoog- of omlaaggaat, afhankelijk van het beleggingsresultaat. De Graaf (PVV) vraagt zich sowieso af hoeveel mensen "in de huidige onzekere tijd" vertrouwen hebben in de hoogte van pensioenen. Goede voorlichting is in ieder geval van groot belang, zegt Vermeij (PvdA), niet alleen over de voordelen, maar zeker ook over de mogelijke nadelen van een flexibel pensioen.
Ook het kabinet heeft een pensioenvoorstel gedaan
Naar aanleiding van de zogenoemde brede pensioendiscussie is het kabinet met een eigen wetsvoorstel voor een variabele pensioenuitkering gekomen. Van Weyenberg (D66) vindt het "hoogst ongemakkelijk" dat de Kamer nu twee verschillende voorstellen met hetzelfde doel moet behandelen. Hij roept de indienster en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) op om tot één gezamenlijk voorstel te komen. Daar sluit Mulder (CDA) zich bij aan, mits mensen volgens dat voorstel bewust zelf moeten kiezen voor een variabel pensioen, en de financiële schommelingen beter worden gespreid. Ook voor Krol (50PLUS) is het een voorwaarde dat het gezamenlijke voorstel voldoende waarborgen kent om "extreme schommelingen" in de pensioenhoogte te voorkomen.
De initiatiefneemster reageert op een later moment op de inbreng van de fracties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.