Kamer wil oplossing vastgelopen pgb-uitbetaling
4 februari 2015, debat - Staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) betreurt de problemen met de uitbetaling van pgb's. De Kamer spoort hem aan om ze snel en structureel op te lossen.
Vanaf 1 januari verloopt de betaling van het persoonsgebonden budget (pgb), bedoeld om zelf zorg, begeleiding of hulp in te kopen, via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze constructie is bedacht om fraude met pgb's tegen te gaan. Maar de organisatie en het ICT-systeem van de SVB lijken niet berekend te zijn geweest op deze nieuwe taak. Tienduizenden pgb-houders hebben hun geld voor januari nog niet ontvangen, waardoor zij en hun zorgverleners in financiƫle problemen dreigen te raken. Kwetsbare mensen met lichamelijke, verstandelijk of psychische beperkingen worden de dupe van de ontstane chaos, zegt Keijzer (CDA).
Oppositie: staatssecretaris nam waarschuwingen niet serieus
"Een gewaarschuwd mens telt voor twee." Leijten (SP) wijst erop dat onder andere de Algemene Rekenkamer, de gemeenten en de belangenorganisaties voor pgb-houders hebben gewaarschuwd voor problemen bij het invoeren van het nieuwe systeem. Heeft de staatssecretaris die signalen wel serieus genomen?, vragen ook Dijkstra (D66) en Keijzer. De conclusie is getrokken dat invoering haalbaar was, reageert Van Rijn. Een zorgvuldiger voorbereiding had de ontstane chaos kunnen voorkomen, denkt Ellemeet (GroenLinks). Gerbrands (PVV) vindt een mea culpa van de staatssecretaris op zijn plaats. Andere woordvoerders dringen eveneens aan op excuses, die de staatssecretaris ook aanbiedt.
Van Rijn zegt snelle betalingen toe
Het belangrijkste is dat de pgb-uitbetalingen nu zo snel mogelijk plaatsvinden, vinden Van Dijk (PvdA) en Van 't Wout (VVD). Keijzer wil dat pgb-houders een voorschot krijgen voor het eerste kwartaal. Door declaraties voorlopig ook toe te kennen als zorgcontracten nog niet zijn goedgekeurd, wil Van Rijn de acute financiƫle problemen van pgb'ers en hun zorgverleners snel oplossen. Van der Staaij (SGP) vindt het terecht dat er nu maatregelen worden genomen om te voorkomen dat goedwillende mensen de dupe worden. Maar hij waarschuwt er ook voor dat de soepele houding niet mag doorslaan, omdat kwaadwillenden dan de kans krijgen om te frauderen.
Invoeringsprobleem of structureel?
"Van systemen naar mensen." Dik (ChristenUnie) haalt dit motto van het kabinet voor de zorghervormingen aan en stelt vast dat het voor het pgb niet is waargemaakt. De vastlopende systemen zorgen ervoor dat mensen in de knel komen. Ze bieden bovendien onvoldoende ruimte voor maatwerk, zegt Dijkstra. Van Rijn erkent dat de SVB-systemen moeten worden verbeterd om ze gebruiksvriendelijker te maken. De huidige problemen zijn volgens hem echter niet structureel, maar het gevolg van de transitie naar de SVB. Krol (50PLUS) is blij met het onderzoek dat de Nationale ombudsman heeft aangekondigd.
De Kamer stemt 10 februari over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.