Kamer blikt terug op Europese top

24 maart 2015, debat - De Kamer debatteert met minister-president Rutte over de Europese Raad van 19 en 20 maart. Tijdens die top is gesproken over economisch beleid, energiebeleid en buitenlands beleid.

In de Europese Raad bespraken de regeringsleiders tal van onderwerpen, maar het Kamerdebat gaat vooral over het plan van VVD-Kamerlid Azmani om de Europese buitengrenzen te sluiten voor asielzoekers, over de positie van Griekenland, over een handelsverdrag met Amerika en over de situatie in Oekraïne. Wat dat laatste betreft ziet Rutte voorzichtige positieve ontwikkelingen, hoewel hij vindt dat de sancties tegen Rusland gehandhaafd moeten worden. Over verlichting daarvan kan volgens de premier pas worden gesproken als de in Minsk gesloten akkoorden tussen de Oekraïense regering en de separatisten volledig worden nageleefd. Van Bommel (SP) vindt de energie-unie het belangrijkste onderwerp van de Europese Raad. Hij benadrukt dat elk land zelf zijn energiemix moet kunnen blijven samenstellen.

Asielbeleid blijft vooralsnog ongewijzigd

Wat vindt Rutte van het voorstel van de VVD-fractie om niet langer asielzoekers van buiten Europa toe te laten, wil Fritsma (PVV) weten. Het sluiten van de Europese buitengrenzen is momenteel niet mogelijk, aldus de premier, die erop wijst dat het regeerakkoord niet is gewijzigd: "Dit kabinet voert een restrictief en rechtvaardig asielbeleid". Inhoudelijk wil Rutte niet op het voorstel reageren, want "leden van het kabinet zijn geen politiek commentatoren". Op verzoek van Pechtold (D66) en Van Haersma Buma (CDA) zegt hij toe dat hij de Kamer een brief zal sturen waarin staat welke onderdelen van het plan overeenkomen met het regeerakkoord. Hij wijst erop dat de Europese Commissie in mei met een nieuw voorstel voor het asielbeleid komt.

Griekenland moet financiële afspraken nakomen

"Griekenland wordt geleid door een extreemlinkse bende", meent Bontes (GrBvK). Hij wil dat het land uit de eurozone gezet wordt. Bisschop (SGP) is benieuwd of er plannen liggen voor een uittreding van Griekenland uit de Europese Unie, een zogenaamd "grexit". Van 't Wout (VVD) stelt dat Griekenland "nu moet gaan leveren". Ook Van Haersma Buma en Segers (ChristenUnie) vinden dat de tijd dringt. De eurogroep is unaniem van mening dat Griekenland de gemaakte hervormingsafspraken zo snel mogelijk moet nakomen, aldus Rutte. Als dat niet gebeurt, zullen er ook geen steunbetalingen aan Griekenland plaatsvinden.

Veel vragen over TTIP

Tijdens de Europese Raad is ook gesproken over TTIP, de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten die momenteel in de maak is. Maij (PvdA) beklemtoont dat dit verdrag geen bedreiging mag worden van de Europese standaarden op het gebied van voedselveiligheid, privacy en arbeidsrechten. "De Europese Unie moet ruimte houden om haar eigen hoogwaardige model in stand te houden", vindt ook Segers. Volgens Klaver (GroenLinks) vraagt dit onderwerp om een dialoog "met alle burgers van Nederland". De minister-president zegt op verzoek van Van 't Wout toe dat het kabinet niet alleen met het maatschappelijk middenveld, maar ook met het bedrijfsleven in gesprek gaat.

De Kamer stemt op 26 maart over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.