Griekenland krijgt derde steunpakket
19 augustus 2015, debat - PvdA, VVD en D66 stemmen in met het voornemen van premier Rutte en minister Dijsselbloem (Financiën) om Griekenland voor de derde keer Europese financiële steun te verlenen.
Nijboer (PvdA) meent dat het akkoord "veel vraagt van de Griekse bevolking en van de andere Europese landen". De grote onrust in de wereld vraagt volgens hem echter om "een Europa dat de handen ineenslaat". Daar sluit Pechtold (D66) zich bij aan: Europa moet zich niet uit elkaar laten spelen over de Griekse schuldencrisis nu er veel grotere uitdagingen op het continent afkomen. Maar Van Haersma Buma (CDA) vindt het steunpakket "slecht voor Europa en voor Griekenland". Hij denkt dat de euro sterker wordt als Europa duidelijk maakt dat Griekenland de eurozone moet verlaten. Ook Harbers (VVD) heeft moeite met de nieuwe steun, maar stemt er wel mee in, ook omdat alle andere Europese landen voor zijn.
Tegenstand om verschillende redenen
Wilders (PVV) is faliekant tegen nieuwe steun voor Griekenland. Hij vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet kiest voor "onbetrouwbare Grieken en gelukzoekers" en niet voor de Nederlandse ouderen en zorg. Het nationale belang is ondergeschikt aan het ideaal van een Europese superstaat, zegt ook Bontes (GrBvK). De buigzaamheid van Europese burgers wordt volgens Kuzu (GrKÖ) op de proef gesteld. Roemer (SP) is om een andere reden tegen het Europese steunpakket. Hij spreekt van een wurgakkoord dat alleen Europese banken helpt en niet de Griekse bevolking. Griekenland wordt een "keiharde neoliberale agenda" opgelegd, voegt Klaver (GroenLinks) toe. Maar het Europese recept werkt wel, reageert Rutte, verwijzend naar de economische groei van andere probleemlanden.
Is kwijtschelding van de Griekse schulden nodig?
Waarop is het vertrouwen gebaseerd dat de Griekse regering de opgelegde maatregelen nu wel gaat uitvoeren?, vraagt Van der Staaij (SGP). Rutte wijst erop dat Griekenland reeds een flink hervormingspakket heeft doorgevoerd. Bovendien wordt het geld gefaseerd uitgekeerd, gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden. Maar het IMF doet vooralsnog niet mee aan het steunpakket, constateert Slob (ChristenUnie). Met Krol (50PLUS) denkt hij dat het onontkoombaar is om een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden en Griekenland uit de eurozone te laten treden. Drastische schuldsanering is de oplossing, meent ook Ouwehand (PvdD). De Griekse schuld is houdbaar, zegt Dijsselbloem, maar de aflossingsvoorwaarden zijn bespreekbaar. Het IMF zal in oktober over deelname beslissen, aldus de minister van Financiën.
De Kamer sprak eerder over het derde steunpakket op 16 juli. Aansluitend aan het debat wordt gestemd over de ingediende moties. Een door Wilders ingediende motie van wantrouwen wordt alleen gesteund door de PVV en de GrBvK.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.