Europese top opnieuw in teken van vluchtelingen

15 december 2015, debat - De komende Europese top lijkt opnieuw vooral te gaan over de aanpak van het vluchtelingenprobleem. De Kamer bespreekt met premier Rutte de Nederlandse inzet.

Bij de Europese top van 17 en 18 december staan ook zaken als terrorisme, klimaatbeleid, de interne markt en het Britse referendum over het EU-lidmaatschap op de agenda. Maar het belangrijkste onderwerp is opnieuw de grote vluchtelingenstroom. Rutte streeft naar langetermijnoplossingen. Verhoeven (D66) betreurt het dat veel afspraken, zoals over herplaatsing van vluchtelingen, nauwelijks worden uitgevoerd. Van 't Wout (VVD) vat het samen als: veel gepraat en vergader, maar weinig concrete resultaten. Lidstaten blijven achter bij het nakomen van hun toezeggingen, aldus Maij (PvdA). Volgens Fritsma (PVV) is "doormodderen" kenmerkend voor de EU.

Discussie over Europese grensbewaking

De Europese Commissie wil een Europese grens- en kustwacht oprichten om de grensbewaking te verbeteren. Het is goed dat de Commissie nadenkt over het oplossen van het probleem, aldus de premier. Maak hiervan een prioriteit tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap, vraagt Verhoeven. Fritsma wil in ieder geval niet dat Nederland de eigen grensbewaking uit handen geeft: dat is een grote aantasting van de nationale soevereiniteit. Ook Voordewind (ChristenUnie) wil deze nationale bevoegdheid niet overdragen aan de EU. Grensbewaking moet niet alleen worden gericht op het tegenhouden maar ook op het redden van bootvluchtelingen, zegt Gesthuizen (SP). Omtzigt (CDA) en Maij benadrukken het belang van goed functionerende hotspots, aanmeldcentra aan de buitengrenzen.

Vragen over afspraken tussen EU en Turkije

Wat heeft de EU nu wel of niet toegezegd aan Turkije, in ruil voor het inperken van de vluchtelingenstroom? Volgens Omtzigt bestaat hierover nog steeds veel onduidelijkheid. Het maken van afspraken met Turkije is een belangrijke stap in het stoppen van de vluchtelingenstroom, zegt Van 't Wout, maar het land mag geen blanco cheque krijgen. De toegezegde 3 miljard moet in zijn geheel naar ngo's gaan, stelt Voordewind. Volgens Rutte is dat ook de bedoeling. Gesthuizen wil dat er hardere afspraken worden gemaakt met Turkije over het goed behandelen van vluchtelingen.

De Kamer debatteerde eerder over de (Europese) aanpak van het vluchtelingenprobleem op 22 april, 23 juni, 30 juni, 23 september, 14 oktober en 5 november. Zij stemt 16 december over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.