Europees overleg in teken van vluchtelingenprobleem

23 september 2015, debat - De Kamer bespreekt met premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid) de inzet bij en de uitkomsten van het Europees overleg over de vluchtelingenstroom.

De Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-Raad) op 22 september en de informele extra Europese Raad op 23 september staan volledig in het teken van (de Europese aanpak van) het vluchtelingenprobleem. Bij de JBZ-Raad is besloten om 120.000 vluchtelingen vanuit in eerste instantie Italië en Griekenland verplicht her te verdelen over andere EU-lidstaten. Dit is niet de oplossing voor de lange termijn, zegt Dijkhoff. De regering streeft naar een permanente verdeelsleutel. Tijdens de Europese Raad zal onder andere worden gesproken over extra geld voor de opvang van vluchtelingen in de regio, zo verzekert Rutte in reactie op vragen uit de Kamer.

Besluit over herverdeling vluchtelingen

De verplichte verdeling van vluchtelingen komt er, ondanks verzet van landen als Slowakije en Hongarije. Een dictaat, oordeelt Bontes (GrBvK), dat aantoont hoe ondemocratisch de EU is. Kuiken (PvdA) ziet het anders: het ieder-voor-zichdenken in Europa moet stoppen. Het is goed dat Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt, vindt Gesthuizen (SP). De knoop is doorgehakt, zegt Van der Staaij (SGP), maar de afspraken moeten nog wel worden uitgevoerd. Sjoerdsma (D66), Omtzigt (CDA), Voordewind (ChristenUnie), Voortman (GroenLinks) en Krol (50PLUS) vragen zich af hoe onwillige landen gedwongen worden om zich aan het besluit te houden. De EU heeft hiertoe voldoende instrumenten, denkt Rutte.

Instroom van duizenden asielzoekers per week

Afgelopen week kwamen 4200 asielzoekers Nederland binnen. Dit leidt tot zowel hulpvaardigheid als bezorgdheid, stelt Van der Staaij. Nederland kan dit aan, zegt Voortman, die wijst op de vele initiatieven om vluchtelingen te helpen. Voordewind prijst de gemeenten die snel noodopvang hebben geregeld. Maar er zijn grenzen aan wat Nederland kan doen, aldus Krol. Kuzu (GrKÖ) benadrukt de meerwaarde van asielzoekerscentra: extra werkgelegenheid en meer omzet voor de middenstand. Fritsma (PVV) wijt de hoge instroom aan het kabinetsbeleid: de premier is een "asielmagneet". Vluchtelingen die hier mogen blijven, betogen Sjoerdsma en Kuiken, moeten zo snel mogelijk worden geholpen met taalcursussen en het erkennen van diploma's.

Zoektocht naar oplossingen voor langere termijn

Wat kan er gedaan worden om het vluchtelingenprobleem op de langere termijn op te lossen? Dijkhoff streeft naar betere grensbewaking, terugkeer en betere opvang in de regio. Gesthuizen pleit voor een verstandig buitenlands beleid, eerlijke handel en solidariteit met arme landen. Er moet meer gebeuren om het conflict in Syrië te beëindigen, zegt Omtzigt, en een internationale coalitie kan veilige gebieden creëren. Asiel op uitnodiging vanuit zulke veilige havens moet volgens Azmani (VVD) de nieuwe procedure worden. Onafhankelijk Kamerlid Houwers steunt hem daarin. Fritsma kiest voor een nationale oplossing: sluit de Nederlandse grenzen.

De Kamer stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.