Energieprestatievergoeding moet woningen zuiniger maken
13 januari 2016, wetsvoorstel - Verhuurders moeten het energiezuiniger maken van woningen kunnen doorberekenen aan huurders. Het wetsvoorstel van minister Blok (Wonen) dat dit regelt via een energieprestatievergoeding, krijgt brede steun.
In het tussen de overheid en maatschappelijke organisaties gesloten energieakkoord zijn afspraken gemaakt over het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Het energiezuiniger maken van gebouwen moet daaraan een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door betere isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Om het voor woningverhuurders aantrekkelijker te maken om te investeren in verduurzaming, krijgen zij de mogelijkheid om de kosten daarvan door te berekenen aan hun huurders via een gemaximeerde energieprestatievergoeding. De bedoeling is dat hierdoor het aantal energieneutrale woningen stijgt. Schouten (ChristenUnie) is blij met het wetsvoorstel: we moeten ons geld niet verstoken maar investeren in verduurzaming van woningen.
Aandacht voor belangen huurder
Zijn er voldoende waarborgen voor de huurders? Hun woonlasten zouden niet mogen stijgen, stellen Bashir (SP) en De Vries (PvdA): de energieprestatievergoeding mag niet hoger zijn dan de besparing op energiekosten. Dat 70% van de huurders moet instemmen met een renovatie, is volgens Blok een belangrijke waarborg, evenals de mogelijkheid om naar de huurcommissie te stappen. Bovendien is het logisch dat een huurder betaalt voor meer wooncomfort, vindt Van der Linde (VVD). Madlener (PVV) vreest juist dat het wooncomfort daalt na het energieneutraal maken van woningen, door het gebruik van nieuwe technieken en ingewikkelde installaties die in de praktijk niet altijd goed werken.
Verduurzaming gebouwen belangrijk
Het streven is om in 2020 111.000 energieneutrale nul-op-de-meterwoningen in de sociale huursector te realiseren. Ronnes (CDA) betwijfelt of deze doelstelling wordt gehaald, maar volgens Blok is die nog "binnen bereik". Verschillende woordvoerders pleiten voor aanvullende maatregelen om andere gebouwen energiezuinig te maken. Ook koopwoningen moeten zuiniger worden, aldus Schouten, die daarnaast pleit voor het gebruik van duurzame materialen. Koolmees (D66) en De Vries vragen aandacht voor kantoorgebouwen.
De Kamer stemt 19 januari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.