Deel oppositie zegt vertrouwen in Van Rijn op
4 juni 2015, debat - SP, CDA, GroenLinks, PVV, 50PLUS, PvdD en GrBvK zeggen het vertrouwen in staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) op vanwege de problemen met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb's). Een Kamermeerderheid blijft hem echter steunen.
De Kamer is onvoldoende geïnformeerd over de risico's, zaken zijn te rooskleurig voorgesteld en de ontstane problemen zijn niet snel genoeg opgelost. Dit zijn de argumenten voor Leijten (SP) om het vertrouwen in Van Rijn op te zeggen. Zij krijgt hiervoor steun van Keijzer (CDA), Voortman (GroenLinks), Agema (PVV), Van Klaveren (GrBvK) en Krol (50PLUS). Ook Dijkstra (D66) heeft haar twijfels, maar volgens haar zijn "pgb-houders niet gebaat bij een politieke afrekening". De staatssecretaris moet de kans krijgen om de klus te klaren, vindt Dik (ChristenUnie). Onafhankelijk Kamerlid Klein verwoordt het anders: hij mag de ontstane "shit" zelf opruimen.
Invoering zou onzorgvuldig zijn geweest
De Algemene Rekenkamer noemt de invoering van het nieuwe pgb-systeem (uitbetaling door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) via een trekkingsrecht) "onzorgvuldig", aangezien talloze instanties in 2014 al waarschuwden voor uitvoeringsproblemen. Met die signalen is onvoldoende gedaan, aldus Keijzer. Agema vindt het kwalijk dat de staatssecretaris de invoering toch liet doorgaan. Snelheid ging boven zorgvuldigheid, concludeert Krol. Van Rijn betoogt dat geprobeerd is om de risico's zo goed mogelijk te managen. Volgens hem zeiden alle betrokken partijen: invoering per 1 januari 2015 is haalbaar. Dat er toch problemen zijn opgetreden, vindt hij betreurenswaardig.
Van Rijn is bezig de problemen op te lossen
Gebeurt er genoeg om de ontstane problemen met de pgb's snel op te lossen? Van Dijk (PvdA) wijst op de instelling van een rapid response team, dat in noodgevallen binnen een paar dagen uitbetaalt. Uit een steekproef blijkt dat 95% van de correcte declaraties nu tijdig wordt uitbetaald. Maar dan zijn er nog steeds 12.000 mensen bij wie het misgaat, zegt Dik. Bovendien worden declaraties vaak niet behandeld omdat er administratieve fouten zijn gemaakt, zegt Dijkstra. Op tijd uitbetalen heeft prioriteit, verzekert Van Rijn. De ontstane problemen zullen niet ten koste gaan van andere SVB-taken zoals de AOW-uitbetalingen, verzekert staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) in reactie op Klein.
Vereenvoudiging is nodig voor beter systeem
Het nieuwe pgb-systeem is te foutengevoelig en te kwetsbaar, stelt Van der Staaij (SGP) vast. Van Klaveren wijst op de gebrekkige software van de SVB: wanneer zijn de ICT-problemen opgelost? Potters (VVD) vraagt wanneer de staatssecretaris met het beloofde verbeterplan komt. Alle aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer, met name over de uitvoeringstoets, moeten worden overgenomen, benadrukt Voortman. Daar sluit Van Rijn zich bij aan. Vereenvoudiging en verbetering van het systeem zijn nodig, zo erkent hij. In de toekomst moet met één druk op de knop duidelijk zijn hoe het met een declaratie zit.
De Kamer debatteerde eerder plenair op 4 en 12 februari en 29 april over de problemen met de uitbetaling van pgb's. Het onderwerp kwam ook op 21 april aan de orde bij het vragenuur. Zij stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.