AOW'ers aantrekkelijker voor werkgevers
12 maart 2015, wetsvoorstel - Minister Asscher (Sociale Zaken) wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om AOW-gerechtigde werknemers in dienst te houden of te nemen. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel, hoewel er ook vrees is voor verdringing.
Zes weken loondoorbetaling bij ziekte in plaats van twee jaar. Een kortere opzegtermijn. Minder re-integratieverplichtingen. Met dit soort maatregelen wil Asscher het voor werkgevers aantrekkelijker maken om AOW'ers in dienst te houden of nemen. Een logisch voorstel, vindt Mulder (VVD), omdat ouderen steeds langer vitaal blijven. Het is positief als oudere werknemers hierdoor vaker met normale contracten gaan werken, zeggen Vermeij (PvdA) en Schouten (ChristenUnie), en niet via uitzendconstructies of als zzp'er. Maar Ulenbelt (SP), Krol (50PLUS) en Madlener (PVV) vinden het onlogisch om ouderen te stimuleren om langer te werken nu de werkloosheid erg hoog is.
Discussie over mogelijke verdringing
Door alle maatregelen van de minister wordt een AOW'er met een modaal loon €10.000 goedkoper dan iemand anders, stelt Ulenbelt vast, die waarschuwt voor verdringing. Vooral 45-plussers zijn daarvan volgens Krol de dupe. Maar Mulder, Van Weyenberg (D66) en onafhankelijk Kamerlid Klein geloven niet dat banen voor AOW'ers ten koste gaan van de kansen voor andere groepen. Verdringing lijkt vooral een probleem voor de korte termijn, denken Vermeij en Schouten, die verwijzen naar het Centraal Planbureau. Zij krijgen steun van Dijkgraaf (SGP) en Heerma (CDA) voor hun suggestie om de loondoorbetaling bij ziekte daarom voorlopig niet te verlagen naar zes maar naar dertien weken.
Gevolgen gemonitord en geëvalueerd
De minister wil gaan monitoren hoe zijn plannen in de praktijk uitpakken, met name op het punt van verdringing. Houd daarbij rekening met conjunctuureffecten, vraagt Van Weyenberg. Vermeij wil dat ook wordt bezien in wat voor banen AOW'ers doorwerken. Ook Heerma lijkt dat verstandig, want het is goed mogelijk dat verdringing vooral in bepaalde sectoren plaatsvindt. Een wetsevaluatie na twee jaar is gewenst, vindt Dijkgraaf. Kijk ook naar flexibilisering van de AOW, vragen Klein en Madlener, zodat mensen zelf kunnen bepalen wanneer ze stoppen met werken. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat AOW-flexibilisering veel kost en weinig oplevert, reageert Asscher.
De Kamer stemt op 17 maart over het wetsvoorstel en de moties.
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.