Algemene toegankelijkheid voor gehandicapten leidt tot schorsing debat
10 december 2015, wetsvoorstel - Ratificatie van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap krijgt brede steun. Discussie over het in de wet opnemen van "algemene toegankelijkheid" leidt echter tot uitstel van de tweede termijn.
In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken om het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap te ratificeren. Alle woordvoerders delen het streven naar een inclusieve samenleving, gebaseerd op deelname op voet van gelijkheid. Een beperking zou participatie niet in de weg mogen staan. Niet alle woordvoerders vinden dat het regeringsbeleid daaraan bijdraagt. Agema (PVV) en Van Gerven (SP) hekelen de bezuinigingen op verzorgingshuizen, huishoudelijke hulp en dagbesteding en de hoge eigen bijdragen in de zorg, die vooral mensen met een beperking treffen. Segers (ChristenUnie) wil dat de achterstand in Caribisch Nederland wordt weggewerkt.
Plan van aanpak moet leiden tot concrete maatregelen
"Met papier en wetgeving zijn we er niet." Staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) erkent dat er concrete stappen moeten worden gezet. Maar in het bestaande plan van aanpak staan die nog niet, benadrukt Van Dijk (PvdA). De bedoeling is wel degelijk dat die er komen, zo reageert de staatssecretaris, maar voor het draagvlak is het belangrijk dat die van onderop worden gedragen door bijvoorbeeld werkgevers, gemeenten en cliƫntenorganisaties. Bergkamp (D66) spoort hem aan tot meer haast. De stip op de horizon ontbreekt, zegt Voortman (GroenLinks). Van Rijn verwacht dat halverwege 2016 de plannen concreter zijn ingevuld.
Discussie over vastleggen algemene toegankelijkheid
"Degene tot wie het verbod van onderscheid zich richt, draagt daarnaast zorg voor de algemene toegankelijkheid voor personen met een handicap of chronische ziekte, tenzij dat voor hem een onevenredige belasting vormt." Van Dijk wil deze bepaling over de toegankelijkheid van goederen en diensten opnemen in de wet en krijgt daarvoor steun van Voortman, Segers en Bergkamp. Betekent dit dat alle websites geschikt moeten worden gemaakt voor mensen met een beperking?, vraagt Keijzer (CDA). Van der Staaij (SGP) wil weten wat de gevolgen zijn voor de terreinen onderwijs, wonen en arbeid. Voor Van Ark (VVD) is belangrijk of het gaat om een streven of om een verplichting.
Tweede termijn uitgesteld
De staatssecretaris geeft geen eindoordeel over Van Dijks voorstel en wil het eerst bespreken binnen het kabinet. Van Ark stelt in dat licht voor om de tweede termijn uit te stellen totdat er een schriftelijke reactie van de staatssecretaris binnen is. Hiervoor krijg zij voldoende steun van de andere woordvoerders. Besloten wordt om op 17 december verder te gaan met het debat*. De Kamer sprak eerder op 9 december over het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
*Op 17 december is besloten om het debat uit te stellen. Het vervolg is nu gepland op 14 januari vanaf 14.30 uur.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.