Oorlogsslachtoffers herdacht bij Erelijst van Gevallenen

Bij de Erelijst van Gevallenen in het gebouw van de Tweede Kamer heeft op zaterdag 4 mei de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers plaatsgevonden. Kamervoorzitter Martin Bosma en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang, hebben een toespraak gehouden. Daarna werden er kransen gelegd bij dit nationaal monument.

De erelijst met daarvoor opgesteld een krans op een standaard. Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (rechts) en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn staan naast elkaar naar de krans gekeerd.

"Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust zijn er naar schatting meer dan 250.000 Nederlanders de dood in gejaagd. Vermoord. Vergast. Uitgehongerd en gestorven in werkkampen. Het Nederlandse politieke leven lag stil. Het land was bezet en de parlementaire democratie stond in zijn geheel buitenspel. Vijf jaar lang is er niet vergaderd", zei Kamervoorzitter Bosma tijdens de plechtigheid in de Statenpassage, de centrale hal van het gebouw. Ook bracht de Voorzitter een hommage aan de personen die op de Erelijst staan. "Een eerbetoon aan al die dappere strijders aan wie wij mede te danken hebben dat wij nu in een vrij en veilig land wonen. Vrij van oorlog, geweld en onderdrukking".

Gedichten en kransleggingen

Na de toespraken droegen leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag gedichten voor, gevolgd door het omslaan van een bladzijde van de Erelijst van Gevallenen. Hierna legde de Kamervoorzitter samen met Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer, een krans namens de Staten-Generaal. Demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) legden een krans namens de Rijksministerraad. Ook was er een krans van de Johan de Witt Scholengroep. De plechtigheid eindigde met een minuut stilte. 

Erelijst van Gevallenen

De Erelijst bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden – voor zover bekend. Sinds 1960 wordt er iedere dag een bladzijde van de Erelijst omgeslagen. U kunt de digitale Erelijst hier bekijken. Bij de herdenking zijn ook dit jaar familieleden aanwezig van personen die in de Erelijst staan vermeld.

Terugkijken en meer lezen

  • Lees de speech van Kamervoorzitter Martin Bosma. 
  • U kunt de 4 mei-herdenking terugkijken

Herdenking op de Dam

De Kamervoorzitter is in de avond van 4 mei aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Ook daar legt hij samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer een krans namens de Staten-Generaal. Bekijk het programma van de Nationale Dodenherdenking.